SureFood®/SureFast® Real-Time PCR kits
PCR (Polymerase Chain Reaction) er en vigtig analysemetode til fødevarer såvel som i medicinsk diagnostik.
En Real-Time PCR-test duplikerer og analyserer specifikke DNA-sekvenser. I fødevareanalyse anvendes PCR-test til mange ting, f.eks. til påvisning af patogene mikroorganismer, allergener, genetisk modificerede organismer (GMO) eller til identifikation af dyrearter. PCR-tests tilbyder mange fordele: De er meget specifikke, følsomme, robuste, hurtige og pålidelige. Desuden kan testene automatiseres.
Det første trin i alle analyser er naturligvis repræsentativ prøveudtagning og homogenisering. SureFast®- og SureFood®-kits kan anvendes til både faste og flydende prøver, samt miljøprøver. Efter nedbrydning af cellemembranen (lysis), oprenses DNA/RNA fra cellerne ved hjælp af spinfiltre. Eluatet er derefter klar til PCR-analysen.
Til denne anvendes en egnet termocykler med 2 (FAM / HEX) og op til 4 (FAM / HEX / ROX / Cy5) bølgelængder. Her kopieres DNA’et op til 50 gange. Ved hver kopiering påsættes samtidig en probe, som amplificeres (udsender lys) ved en bestemt bølgelængde. Hvis prøven udsender lys efter et vist antal kopi-eringer betyder det, at det man leder efter (en patogen bakterie, et bestemt allergen etc.) er tilstede
Anvendelse af PCR-analyser på fødevareområdet
Allergener: Fødevareallergi kan forårsage alvorlige immunologiske reaktioner. For at beskytte kunderne skal fødevareprodukter testes for allergifremkaldende stoffer. Vi tilbyder en bred vifte af PCR-kits til påvisning af allergener såsom soja, hasselnød, jordnød, gluten, mandel, selleri, sesam, sennep, fisk og krebsdyr. Vi tilbyder også multiplex-analyser til samtidig påvisning af flere allergener (peanut, hasselnød og valnød, samt selleri, soja og sennep).
Dyrearter: At kunne bestemme dyreart er af stor interesse: kødprodukter kan forfalskes på grund af forkert angivelse (eksempelvis hestekødsskandalen). 3. parts certificeringer beskriver typisk at man skal sikre sig mod ”Food fraud”. En anden mulighed er garantien for religiøse diætregler (halal, kosher). SureFood® Animal ID produktlinjen giver mulighed for sensitiv testning af svinekød, oksekød, hest, æsel, kylling, kalkun og andre arter.
Mikrobiologi: Påvisning af mikrobiologisk kontaminering, er et af de vigtigste anvendelsesområder for PCR i fødevareanalyse. Vores produktlinie SureFast® kan detektere en bred vifte af patogene bakterier (fx Salmonella, Listeria, Legionella, E. coli, Staphylococcus aureus, Campylobacter), vira (fx Norovirus, Hepatitis og Influenza) samt gær og skimmel i fødevarer.
Drikkevarer: Ved fremstilling af drikkevarer er detekteringen af ”Spoilers” afgørende. Med GEN-IAL® produktlinjen, tilbyder vi et bredt udvalg af screeningspakker til påvisning af mikrobiologiske forureninger i øl og vinproduktion, f.eks. Lactobacillus, Pediococcus, Megasphaera, Pectinatus, Dekkera Bruxellensis eller Oenococcus oeni. Testpakkerne kan bruges til processtyring såvel som til slutprodukt -kontrol.
GMO: I de seneste år er den verdensomspændende produktion af genetisk modificerede fødevarer steget støt. Da fødevarer, der indeholder genetisk modificerede organismer (GMO), skal mærkes, øges efterspørgslen efter følsomme testmetoder. Vores SureFood® GMO produktlinje muliggør kvalitativ og kvantitativ påvisning af GMO – såsom genetisk modificeret majs, LibertyLink Rice eller Roundup Ready Soya.
PCR-analyser kan, som beskrevet, være løsningen på mange udfordringer i fødevareindustrien. Hvis I selv står med problemer som skal løses eller er udfordret af krav fra myndigheder eller certificeringsorganer, er PCR-analyser måske svaret.