Mykotoksiner

Mykotoksiner

Mykotoksiner er toksiske metabolitter produceret af skimmelsvampe. De kan have alvorlige akutte og kroniske virkninger på såvel menneskers som dyrs sundhed. Mykotoksinanalyse af fødevarer og foder er derfor nødvendig og kræves ofte af lovgivningen. Moderne testkits giver mulighed for hurtig kvalitativ og kvantitativ analyse af mykotoksiner.

Fødevarestyrelsen gennemfører i hele 2022 kontrolkampagne i analytiske kontaminanter, bl.a. i mykotoksiner. Dette sker i henhold til EU forordning 1881/2006 med maksimalgrænseværdier.

 

Mykotoksinanalyser

Analysen af mykotoksiner giver nogle unikke udfordringer: Svampetoksiner er naturligt forekommende forurenende stoffer. Udvikling forud for høsten påvirkes af vejrforholdene, udvikling efter høst afhænger af opbevaringsforhold. Dette sætter visse udfordringer på risikostyringen af mykotoksiner: Hvor, hvornår, hvor ofte og hvor mange prøver skal analyseres?

Mykotoksiner spredes meget inhomogent gennem et produkt og er måske til stede på meget lave niveauer.  Prøveudtagningen er derfor – endnu mere end for mange andre analyser –  alfa og omega for et brugbart analyseresultat.

Mykotoksiner skal fokuseres på året rundt

Mykotoksiner om sommeren

Aflatoxin M1

Vi elsker sol og sommer – og en masse is!

Fra et risikovurderingssynspunkt er is typisk forbundet med mikrobiologiske farer eller allergener. Men vidste du, at aflatoxin M1 også kan være en fare?

Selv om der er streng kontrol af aflatoxin B1-forurening af foder, metaboliseres det, når det kommer ned i koens mave og omdannes til aflatoxin M1 og udskilles i mælken. Efterfølgende kan aflatoxin M1 i forurenet mælk overføres til mælkeafledte produkter som  mælkepulver og is.

Man kan analysere for Aflatoxin M1 enten med ELISA eller med oprensning på immunoaffinitetskolonner med efterfølgende HPLC eller LC-MS/MS.

Mykotoksiner om vinteren

Aflatoksin B1, Ochratoksin A og Zearalenon

Det er ikke kun i sommerperioden at mykotoksiner kan være et problem.

Når vi i julen hygger os med nødder, mandler og tørret frugt, er det vigtigt, at disse varer er kontrolleret for Aflatoksin B1, og når huset dufter af nybagte brunkager, skal indholdet af både Aflatoksin B1, Ochratoksin A og Zearalenon være undersøgt.

Selv den hjemmelavede konfekt af marcipan og nougat kan indeholde mykotoksiner og risengrøden ligeså.

Til analyse for Aflatoksin B1, Ochratoksin A og Zearalenon anbefales flere forskellige analysemetoder. Giv vores produktspecialist, Cristiana, et kald hvis du har spørgsmål. Hun være behjælpelig med at finde den løsning, der passer jer bedst.

GARBAGE IN – GARBAGE OUT

Hvis man har en dårlig plan for udtag og neddeling af prøver, kan man ikke bruge sine prøveresultater til noget.

Prøver, der skal analyseres, kan være analytisk enkle som hvede eller majs, eller måske meget komplicerede som krydderier, kaffe eller komplekse blandinger af ingredienser som i dyrefoder. Det er meget vigtigt at vælge den rigtige prøveudtagnings- og analysemetode for det produkt, der skal testes.

Vi tilbyder en bred vifte af analytiske metoder til mykotoksinanalyse. Afhængigt af matrix, antal prøver, tid til resultat, brugervenlighed og tilgængeligt udstyr, kan vi tilbyde netop det, som passer til jeres behov og muligheder.